Η χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου είναι μια διαδικασία αφαίρεσης κατεστραμμένου χόνδρου και οστού από την άρθρωση του ισχίου και στη συνέχεια αντικατάστασής τους με τεχνητά υλικά. Πραγματοποιείται σε άτομα με σοβαρή αρθρίτιδα του ισχίου που έχει προκαλέσει πόνο και απώλεια λειτουργικότητας. Στόχος της χειρουργικής επέμβασης αντικατάστασης ισχίου είναι η ανακούφιση από τον πόνο, η βελτίωση της λειτουργίας και η αύξηση της κινητικότητας.

Τι είναι η αρθροπλαστική ισχίου;

Η χειρουργική επέμβαση αρθροπλαστικής ισχίου αντικαθιστά την άρθρωση του ισχίου με μεταλλικά και πλαστικά μέρη. Ο πιο συνηθισμένος λόγος για την αντικατάσταση ισχίου είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις σας. Η αντικατάσταση του ισχίου μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων παθήσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή οι όγκοι των οστών σε παιδιά που εξακολουθούν να αναπτύσσονται.

Ποιοι είναι οι διάφοροι τύποι αρθροπλαστικής ισχίου;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ολικής αρθροπλαστικής ισχίου: οι τσιμεντοποιημένες και οι μη τσιμεντοποιημένες (αποκαλούμενες επίσης πορώδεις) προθέσεις. Σε κάθε τύπο, ένας χειρουργός αφαιρεί την κατεστραμμένη κεφαλή του μηριαίου οστού σας και την αντικαθιστά με μια τεχνητή σφαίρα διαμορφωμένη από μέταλλο ή κεραμικό υλικό που προσαρμόζεται στην υποδοχή του οστού της λεκάνης σας, όπου στηρίζεται το μηριαίο οστό σας όταν περπατάτε ή τρέχετε σε επίπεδες επιφάνειες όπως πεζοδρόμια ή δρόμους με πεζοδρόμιο χωρίς κράσπεδα κατά μήκος των άκρων τους, ώστε τα αυτοκίνητα να μπορούν να περάσουν εύκολα από πάνω τους χωρίς να κολλήσουν από κάτω τους (όπως συμβαίνει όταν κάποιος πατάει το πόδι του πάνω σε ένα από αυτά ενώ περνάει απέναντι σε διάβαση πεζών).

Διαβάστε Επίσης:  Τι είναι οι Αιμορροΐδες;

Ποιος είναι υποψήφιος;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια διαδικασία αντικατάστασης της άρθρωσης του ισχίου. Η αντικατάσταση ισχίου μπορεί να γίνει ως ολική ή μερική αντικατάσταση ισχίου. Η ολική αντικατάσταση ισχίου περιλαμβάνει την αντικατάσταση και των δύο πλευρών της άρθρωσης με σφαιρική υποδοχή με μεταλλικά εμφυτεύματα. Η μερική αντικατάσταση ισχίου αντικαθιστά μόνο τη μία πλευρά της σφαιρικής άρθρωσης (μονομερής) ή και τις δύο πλευρές (αμφίπλευρη).

Μπορεί να είστε υποψήφιος για αντικατάσταση ισχίου εάν πάσχετε από σοβαρή αρθρίτιδα, δυσκολεύεστε να περπατήσετε, αντιμετωπίζετε πόνο στην περιοχή της βουβωνικής χώρας ή στην πλάτη σας που δεν μπορεί να ελεγχθεί μόνο με φαρμακευτική αγωγή και ξεκούραση, έχετε υποβληθεί σε προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στις αρθρώσεις του γόνατος ή του αστραγάλου χωρίς επιτυχία για τη μείωση του πόνου λόγω οστεοαρθρίτιδας, έχετε άλλες ιατρικές παθήσεις όπως σακχαρώδη διαβήτη που αυξάνει τον κίνδυνο κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης κ.λπ.

Πώς ξέρω αν χρειάζομαι αρθροπλαστική ισχίου;

Το ισχίο είναι μια σφαιρική άρθρωση. Η σφαίρα στην κορυφή του μηριαίου οστού σας ταιριάζει σε ένα κύπελλο στη λεκάνη σας. Οι μύες και οι τένοντες σας βοηθούν να συγκρατηθεί στη θέση της, αλλά με την πάροδο του χρόνου, οι ιστοί αυτοί μπορεί να φθαρούν και να χάσουν τη δύναμή τους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο ή δυσκαμψία όταν κινείτε το πόδι σας πάνω και κάτω, από τη μία πλευρά στην άλλη ή προς τα εμπρός και προς τα πίσω.

Αν έχετε αρθρίτιδα και στα δύο ισχία (αμφοτερόπλευρη), αυτό μπορεί να είναι πιο αισθητό από ό,τι αν μόνο το ένα ισχίο έχει προσβληθεί από τη νόσο, επειδή και τα δύο θα επηρεαστούν από τυχόν πρήξιμο από φλεγμονή γύρω τους, αν δεν κινούνται σωστά λόγω της έλλειψης κινητικότητας που προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ).

Διαβάστε Επίσης:  Aρθροπλαστική γόνατος - Τα οφέλη

Πώς αντικαθίστανται τα ισχία;

Η αρθροπλαστική ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση που αντικαθιστά την άρθρωση του ισχίου με ένα τεχνητό εμφύτευμα. Η πιο συχνή αιτία αντικατάστασης ισχίου είναι η οστεοαρθρίτιδα, η οποία προκαλεί τη διάσπαση και φθορά του χόνδρου που επενδύει την άρθρωση σφαιρικής άρθρωσης με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο, δυσκαμψία και περιορισμένο εύρος κίνησης.

Όταν κάνετε χειρουργική επέμβαση ολικής αντικατάστασης ισχίου:

  • Ο χειρουργός σας θα αφαιρέσει το κατεστραμμένο οστό και τον χόνδρο (το τμήμα “μπάλα”) από την υποδοχή σας. Στη συνέχεια, θα το αντικαταστήσει με ένα τεχνητό εξάρτημα που ονομάζεται αγκυλοειδές κύπελλο ή πρόθεση που προσαρμόζεται μέσα στη λεκάνη σας, όπως μια υποδοχή θα προσαρμοζόταν κανονικά σε μια σφαιρική άρθρωση.*

Οι δύο πιο συνηθισμένοι τύποι είναι τα τσιμεντοποιημένα και τα μη τσιμεντοποιημένα εξαρτήματα:

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης;

Θα σας χορηγηθεί γενική αναισθησία πριν από τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό σημαίνει ότι θα κοιμάστε καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, ώστε να μην αισθάνεστε καθόλου πόνο.

Ο Ορθοπεδικός χειρουργός σας θα κάνει μια τομή (τομή) στο πλευρό σας και θα αφαιρέσει τον κατεστραμμένο ιστό γύρω από την άρθρωση του ισχίου. Στη συνέχεια αφαιρεί τα φθαρμένα τμήματα της άρθρωσης, τα οποία αντικαθίστανται με ένα τεχνητό εξάρτημα από μέταλλο, κεραμικό ή πλαστικό.

Ο χειρουργός συνδέει αυτό το νέο εξάρτημα και στις δύο πλευρές της λεκάνης σας χρησιμοποιώντας βίδες που περνούν μέσα από το οστό σε άλλα οστά σε κάθε άκρο του μηριαίου οστού ή του μηριαίου οστού σας – αυτό βοηθά να κρατηθούν όλα στη θέση τους ενώ επουλώνονται με την πάροδο του χρόνου.

Ποια είναι τα στάδια ανάρρωσης;

Όταν κάνετε χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου, ο στόχος είναι να μπορέσετε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες το συντομότερο δυνατό. Ο γιατρός σας θα σας δώσει οδηγίες σχετικά με το πόσος χρόνος χρειάζεται για την ανάρρωση και τι μπορείτε να περιμένετε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Διαβάστε Επίσης:  Τι είναι η αρθροσκόπηση - Ανάλυση και Απαντήσεις

Μπορεί να είστε σε θέση να επιστρέψετε στο σπίτι σας μετά από 1 ή 2 ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο, ανάλογα με το πόσο καλά εξελίσσεται η χειρουργική επέμβαση και αν υπάρχουν επιπλοκές. Ο πόνος μετά από χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου συνήθως βελτιώνεται εντός 2 εβδομάδων, αλλά ορισμένοι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν πόνο 6 μήνες αργότερα. Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ανάρρωση εξαρτάται από:

  • Πόσο οστό αφαιρέθηκε από τα ισχία σας (εάν υπάρχει) κατά τη διάρκεια της επέμβασης
  • Εάν υπήρξαν άλλες χειρουργικές επεμβάσεις που έγιναν ταυτόχρονα με την επέμβαση αντικατάστασης ισχίου σας

Η αντικατάσταση ισχίου είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία η άρθρωση του ισχίου αντικαθίσταται από ένα προσθετικό εμφύτευμα. Η χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου μπορεί να πραγματοποιηθεί ως ολική αντικατάσταση ισχίου ή ως μερική αντικατάσταση ισχίου.

Στην ολική αντικατάσταση ισχίου, και οι δύο πλευρές της σφαίρας και της υποδοχής αντικαθίστανται με τεχνητά μέρη (μέταλλο σε μέταλλο). Αυτός ο τύπος χρησιμοποιείται όταν η αρθρίτιδα έχει καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος του χόνδρου στην άρθρωση του ισχίου, προκαλώντας έντονο πόνο και περιορισμένη κίνηση. Σε μια μερική (ημι) επέμβαση, μόνο η μία πλευρά της φθαρμένης άρθρωσης αντικαθίσταται από ένα τεχνητό εξάρτημα, ενώ αφήνονται άθικτες δομές όπως σύνδεσμοι και τένοντες που υποστηρίζουν τη σταθερότητα του σκελετού του σώματός σας κατά τη διάρκεια κινητικών δραστηριοτήτων όπως το περπάτημα ή το τρέξιμο.

Συμπερασματικά

Αν ψάχνετε πληροφορίες σχετικά με τη χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης ισχίου, αυτό το άρθρο είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε. Έχουμε καλύψει όλα τα βασικά στοιχεία για το τι είναι, ποιοι πρέπει να την εξετάσουν και πότε πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους για να την κάνουν. Ελπίζουμε να σας βοηθήσει να απαντήσετε σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις μπορεί να έχετε!