Οι αιμορροΐδες προκύπτουν από αυξημένη πίεση στις φλέβες που βρίσκονται μέσα στο ορθό και γύρω από τον πρωκτό. Τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το είδος που έχετε, αλλά η αιμορραγία και ο ερεθισμός κατά τη διάρκεια των κενώσεων είναι κοινά και για τις δύο. Υπάρχουν πολλές λύσεις που κυμαίνονται από θεραπείες στο σπίτι μέχρι χειρουργικές επεμβάσεις. Η θεραπεία που χρειάζεστε θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα των αιμορροΐδων σας.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιμορροΐδες, θα εξετάσουμε:

  • Τι είναι οι αιμορροΐδες
  • Τα συμπτώματα των αιμορροΐδων
  • Πώς να θεραπεύσετε τις αιμορροΐδες

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Γνωστές και ως piles, οι αιμορροΐδες μοιάζουν πολύ με τους κιρσούς. Όπως και οι κιρσοί, οι αιμορροΐδες είναι φλέβες που έχουν διογκωθεί και προκαλούν δυσφορία. Σε αντίθεση με τους κιρσούς, οι οποίοι εμφανίζονται στα κάτω πόδια και τους αστραγάλους, οι αιμορροΐδες αναπτύσσονται μέσα στο ορθό ή στο δέρμα έξω από τον πρωκτό.

Οι αιμορροΐδες είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, ειδικά όσο μεγαλώνετε. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, σχεδόν τρεις στους τέσσερις ανθρώπους θα εμφανίσουν αιμορροΐδες κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές μορφές θεραπείας.

Τι προκαλεί αιμορροΐδες;

Οι αιμορροΐδες είναι το αποτέλεσμα αυξημένης πίεσης στις φλέβες που βρίσκονται μέσα στο ορθό ή γύρω από τον πρωκτό σας. Αυτή η πίεση τις κάνει να διογκώνονται και να δημιουργούν δυσφορία, μερικές φορές σε σημείο που να χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό.

Ενώ τα συμπτώματα των αιμορροΐδων είναι σαφή, η ακριβής αιτία της αυξημένης πίεσης των φλεβών εντός του κατώτερου ορθού μπορεί να ποικίλλει. Οι αιμορροΐδες μπορεί να προκύψουν από:

Διαβάστε Επίσης:  Aρθροπλαστική γόνατος - Τα οφέλη

Το υπερβολικό βάρος
Κάθισμα στην τουαλέτα για πολύ ώρα
Εγκυμοσύνη
Χρόνια διάρροια
Χρόνια δυσκοιλιότητα
Δύσκολες κινήσεις του εντέρου
Ανύψωση μεγάλου βάρους σε τακτική βάση
Δεν λαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες στη διατροφή σας
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις αιμορροΐδες είναι η ηλικία. Η πιθανότητα εμφάνισης αιμορροΐδων αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Οι φλέβες στον πρωκτό και το ορθό σας περιέχουν υποστηρικτικούς ιστούς που τεντώνονται και αποδυναμώνονται καθώς μεγαλώνετε. Το ίδιο συμβαίνει και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω της πίεσης που ασκείται στην περιοχή του πρωκτού από το βάρος του μωρού.