Η πρώτη τηλεόραση εφευρέθηκε από τον Σκωτσέζο μηχανικό Τζον Λόγκι Μπερντ (John Logie Baird) το 1926.

Η τηλεόραση του Μπερντ χρησιμοποιούσε ένα σύστημα μηχανικής σάρωσης για να μετατρέψει την εικόνα σε ηλεκτρικό σήμα, το οποίο στη συνέχεια μεταδιδόταν μέσω ραδιοκυμάτων. Η εικόνα στην τηλεόραση του Μπερντ ήταν πολύ χαμηλής ποιότητας, αλλά ήταν μια σημαντική πρόοδος στην τεχνολογία της τηλεόρασης.

Η πρώτη δημόσια επίδειξη της τηλεόρασης του Μπερνντ πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 26 Ιανουαρίου 1926. Η επίδειξη ήταν επιτυχής και τράβηξε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης και του κοινού. Η τηλεόραση του Μπερντ σύντομα άρχισε να πωλείται στο ευρύ κοινό και η τεχνολογία της τηλεόρασης άρχισε να εξελίσσεται γρήγορα.

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός φυσικός Μάνφρεντ φον Αρντένε (Manfred von Ardenne) παρουσίασε την πρώτη τηλεόραση που λειτουργούσε πλήρως ηλεκτρονικά το 1931. Η τηλεόραση του φον Αρντένε είχε πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας από την τηλεόραση του Μπερντ και σύντομα έγινε το πρότυπο για την τηλεόραση.

Η πρώτη εμπορική τηλεοπτική εκπομπή πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Βρετανία το 1936 και η πρώτη έγχρωμη τηλεοπτική εκπομπή πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1954. Η τηλεόραση έχει γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή μέσα ψυχαγωγίας στον κόσμο.

Εφευρέτης της τηλεόρασης

Ο Τζον Λόγκι Μπερνντ γεννήθηκε στο Χέιστινγκς της Αγγλίας το 1888. Από μικρός είχε πάθος με την επιστήμη και την τεχνολογία. Το 1922 άρχισε να εργάζεται σε μια συσκευή που θα μπορούσε να μεταδίδει εικόνες από απόσταση. Μετά από τρία χρόνια έρευνας, πέτυχε να επιτύχει την πρώτη δημόσια επίδειξη της τηλεόρασης το 1926.

Ο Μπερνντ συνέχισε να εργάζεται στην ανάπτυξη της τηλεόρασης και πέτυχε πολλές σημαντικές καινοτομίες. Ήταν ο πρώτος που μεταδίδει εικόνες σε χρώμα το 1928, ο πρώτος που μεταδίδει εικόνες από ένα πλοίο το 1929 και ο πρώτος που μεταδίδει εικόνες από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού το 1930.

Ο Μπερνντ πέθανε το 1946, αλλά η δουλειά του είχε τεράστιο αντίκτυπο στον κόσμο. Θεωρείται ο εφευρέτης της τηλεόρασης και η επιχείρησή του, η Baird Television Ltd., ήταν η πρώτη εταιρεία που παρήγαγε εμπορικές τηλεοράσεις. Πλέον υπάρχουν οι Smart TV Τηλεοράσεις με τρομερές τεχνολογίες.