Οι Δελφοί ήταν ένα αρχαίο θρησκευτικό ιερό αφιερωμένο στον ελληνικό θεό Απόλλωνα. Δημιουργήθηκε τον 8ο αιώνα π.Χ., το ιερό φιλοξενούσε το Μαντείο των Δελφών και την ιέρεια Πυθία, η οποία ήταν διάσημη σε όλο τον αρχαίο κόσμο για τις μαντικές της ικανότητες. Γι’ αυτό όλοι οι σπουδαίοι άρχοντες και στρατιωτικοί της εποχής την συμβουλεύονταν πριν από όλα τα μεγάλα εγχειρήματα. Ήταν επίσης έδρα των Πυθίων Αγώνων, των δεύτερων σημαντικότερων αγώνων στην Ελλάδα μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Δελφοί παράκμασαν με την άνοδο του χριστιανισμού και τελικά θάφτηκαν κάτω από την τοποθεσία ενός νέου χωριού μέχρι τα τέλη του 1800.

Η Μορφολογία των Δελφών
Οι Δελφοί βρίσκονται περίπου 10 χιλιόμετρα από τον Κορινθιακό Κόλπο στην περιοχή των Φοινίκων στην Ελλάδα και βρίσκονται ανάμεσα σε δύο πανύψηλους βράχους του Παρνασσού, γνωστούς ως Φαίδριοι βράχοι.

Ο χώρος περιείχε το ιερό του Απόλλωνα, το ιερό της Αθηνάς Προναίας – που σημαίνει, “η Αθηνά που βρίσκεται μπροστά από το ναό (του Απόλλωνα)” – και διάφορα άλλα κτίρια, τα περισσότερα από τα οποία προορίζονταν για τον αθλητισμό, όπως το γυμναστήριο που χρησιμοποιούνταν για την άσκηση και τη μάθηση.

Όταν οι επισκέπτες πλησίαζαν τους Δελφούς, το πρώτο κτίσμα που έβλεπαν ήταν το ιερό της Αθηνάς Προναίας (εξ ου και το όνομά της). Αυτό το ιερό περιείχε το πιο χαρακτηριστικό μνημείο στους Δελφούς: τον Θόλο, ένα κυκλικό κτίριο με κωνική οροφή που στηριζόταν σε έναν δακτύλιο εξωτερικών κιόνων.

Στη συνέχεια οι επισκέπτες περπατούσαν κατά μήκος της Ιεράς Οδού, ενός μονοπατιού προς το ιερό του Απόλλωνα που ήταν γεμάτο θησαυροφυλάκια και μνημεία. Δεδομένου ότι οι Δελφοί ήταν ένα πανελλήνιο ιερό, δεν ελεγχόταν από κάποια ελληνική πόλη-κράτος και αντίθετα ήταν ένα ιερό για όλους τους Έλληνες.

Διαβάστε Επίσης:  Ενοικίαση Ταξί στη Θεσσαλονίκη - Ποια τα οφέλη

Ναός του Απόλλωνα
Το κεντρικό και σημαντικότερο τμήμα των Δελφών ήταν ο ναός του Απόλλωνα, όπου η Πυθία εκφωνούσε τα προφητικά της λόγια στο άδυτο, ένα ξεχωριστό, περιορισμένο δωμάτιο στο πίσω μέρος. Ο ναός του Απόλλωνα βρισκόταν στην κορυφή μιας μεγάλης εξέδρας που υποστηριζόταν από έναν πολυγωνικό τοίχο.

Η Ιερά Οδός οδηγούσε επίσης στο θέατρο των Δελφών πάνω από το ναό και στο στάδιο (για αθλητικούς αγώνες) πιο πάνω.

Οι Δελφοί περιείχαν επίσης οικισμούς και νεκροταφεία, τα οποία ήταν χτισμένα έξω και γύρω από τα δύο ιερά.

Ο Τουρισμός στους Δελφούς

Οι Δελφοί είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και του κόσμου. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται να δουν τα μοναδικά μνημεία του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.

Ο τουρισμός στους Δελφούς ξεκίνησε τον 19ο αιώνα, όταν ο αρχαιολογικός χώρος άρχισε να ανασκάπτεται. Από τότε, ο αριθμός των επισκεπτών έχει αυξηθεί συνεχώς.

Το 2022, οι Δελφοί επισκέφθηκαν περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι. Οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πώς Επιλέγουν να Ταξιδέψουν στους Δελφούς οι Τουρίστες;

Οι περισσότεροι τουρίστες στους Δελφούς φτάνουν με αυτοκίνητο ή με λεωφορείο. Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 180 χιλιόμετρα και η διαδρομή διαρκεί περίπου δύο ώρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού, το 2022, το 55% των τουριστών στους Δελφούς έφτασε με αυτοκίνητο, το 25% με λεωφορείο, το 10% με αεροπλάνο και το 10% με σιδηρόδρομο.

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια έδαφος κερδίζουν κι οι εταιρίες ιδιωτικής μετακινήσεις οι οποίες υπόσχονται πολυτέλεια, ασφάλεια και μια εξατομικευμένη εμπειρία. Γνωστές είναι επίσης οι υπηρεσίες delphi tours.

Διαβάστε Επίσης:  Τι είναι το Κτηματολόγιο και πότε χρειάζεστε δικηγόρο

Εν κατακλείδι οι Δελφοί είναι ένα μοναδικό και σημαντικό μνημείο της αρχαίας Ελλάδας. Αποτελούν μια ζωντανή υπενθύμιση της σπουδαιότητας του ελληνικού πολιτισμού και της επιρροής του στον κόσμο.